Laagsteprijswijzer.nl

Creatieve manieren om als student te snijden in de kosten

Tijdens het studentenleven wordt je je vaak wat meer bewust van de kosten. Dit heeft vooral te maken met de lage inkomsten die veel studenten hebben. Naast je studie er nog een bijbaantje op nahouden, terwijl natuurlijk ook je studie en sociale leven niet ondergesneeuwd mogen worden, is vaak erg lastig. Als je al in staat bent om ernaast te werken zullen het waarschijnlijk niet veel uren zijn. De vergoeding is voor veel studenten ook niet bijzonder hoog. Veel studenten zijn daardoor erg creatief geworden in het vermijden van kosten, zonder dat er ingeboet hoeft te worden in het leefgenot. De besparingen die het meeste opleveren of die het meest creatief zijn hebben we hieronder samengevat.

Neem geen onnodige leningen

Veel studenten lenen naast hun stufi vaak nog bij. Dit uit gemak en omdat er gedacht wordt dat dit later met een goede baan gemakkelijk terugbetaalt kan worden. De realiteit is echter dat de werkloosheid de laatste jaren alleen maar is gestegen. Ook onder academici is het aantal werklozen toegenomen. Het is daardoor geen vanzelfsprekendheid dat je het geld dat je nu leent om een comfortabeler leven te leiden later ook makkelijk terugbetaalt kan worden. Daarbij betaal je ook gewoon rente over je lening en ben je dus uiteindelijk duurder uit. Een creditcard is bovendien ook erg duur, met torenhoge rentes.

Kijk bij de boodschappen eens bij de goedkopere supermarkt en let op aanbiedingen

Wanneer je boodschappen doet kan je snel geld besparen door hetzelfde product bij een budgetsupermarkt te kopen. De kwaliteit van de meeste producten is vaak uitstekend alleen de winkel is decoratief wat minder dan bij de A-supermarkt. Daarnaast kan je voor aanbiedingen prima terecht bij A-supermarkten. Dan is de prijs vaak vergelijkbaar of zelfs nog lager dan bij een A-supermarkt. Let ook op producten die dezelfde dag alleen nog geconsumeerd kunnen worden. Dit scheelt vaak minimaal een derde in de prijs. Door hier je routine van te maken keert de besparing maandelijks weer terug.

Shop bij abonnementen en utiliteiten

Wanneer je een televisieabonnement afsluit of een internetprovider zoekt kan dit snel enkele euro’s per maand schelen. Dit lijkt wellicht weinig, maar de keuze voor een goedkoop internetabonnement bij de ene aanbieder ten opzichte van de ander kan op jaarbasis snel € 50 schelen. Er is bovendien een hoop te kiezen tussen snelheden van internet, aantal televisie zenders of extra diensten. Heb je niet veel nodig kies dan gewoon voor het goedkoopste internet. Daar kan je voor basisgebruik gewoon mee uit de voeten en het bespaart een hoop.

Dergelijke abonnementen kunnen veel breder getrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan het tijdschrift- en krantenabonnement. Vindt je dergelijke artikelen echt niet online, gratis? Dan scheelt dat namelijk een hoop. Echter ook andere vaste lasten zoals verzekeringen en energieaansluitingen kosten een hoop geld en door scherp de aanbieders te vergelijken kan je snel lagere lasten realiseren. Voor het vinden van een goedkope energieleverancier bestaan vele websites, zoals:

Wees ook zuinig met energie, dat scheelt weer in het jaarlijkse verbruik

Vermijd dure merkkleding en let op koopjes

Veel kledingwinkels houden aan het einde van het seizoen een uitverkoop. In de winter is dit al eind januari bijvoorbeeld en in de zomer al eind juli. Dan kan je zelfs binnen het seizoen nog profiteren van leuke kortingen. Ook zijn er winkels als WE, C&A en H&M waarbij je vaak maar een fractie betaalt in vergelijking met merkkleding. Vaak even mooi, maar het gaat iets minder lang mee. De verschillen zijn vaak minder groot dan de marketingcampagnes je willen laten doen geloven.